Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Romanje v Meko je za vernike več kot le zapoved

Ljubljana, 28. septembra - Pred bližajočim se praznikom kurban bajramom, ko muslimani množično romajo v Meko, se tja odpravlja tudi skupina 20 vernikov iz Slovenije, je za STA dejal Nevzet Porić iz islamske skupnosti.

Savdska Arabija, Meka.
Mošeja al-Masjid al-Haram, kamor vsako leto roma okrog tri milijone muslimanov. Romanje v Meko, imenovano hadž, predstavlja enega izmed petih stebrov islama.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Romarji se bodo že na poti preoblekli v bela oblačila ihram, ki predstavljajo enakost ljudi pred Bogom. V Meki bodo najprej opravili obred umra - sedemkrat bodo obkrožili svetišče Kaba in se sedemkrat sprehodili med bregovoma Safa in Merva. Osrednji dogodek bo v petek, dan pred začetkom kurban bajrama. Ta dan bodo preživeli na Arafatu. Ob vračanju bodo simbolično kamenjali hudiča, v Meki pa znova opravili umro.

Hadž je zapoved islama, a vernikom pomeni več kot to. Gre za srečanje s svetimi kraji, vsakdo si želi to doživeti, pravi Porić.

Letos bo romanje minilo v senci nasilja teroristov Islamske države in odgovorov mednarodne koalicije proti nasilju. Ob tem Porić poudarja, da je vsako nasilje v imenu religije dejansko nasilje zoper religijo samo.

spc/pa
© STA, 2014