Gozdarji bodo v Mostecu zaradi lubadarja posekali 158 smrek

Ljubljana, 28. avgusta - V Ljubljani so se v Tivoliju, na Rožniku in Šišenskem hribu zaradi žledoloma namnožili smrekovi lubadarji. Gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije so v bližini gostišča v Mostecu za posek označili 158 smrek oziroma 360 kubičnih metrov lesa. Večino smrek so že posekali, sekali pa bodo tudi v petek, les pa pospravili v prihodnjih dveh tednih.

Ljubljana.
Gozd, drevesa, smreke.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zavod za gozdove Slovenij obiskovalce gozda prosi, naj se v času sečnje in spravila izogibajo delovnemu območju in upoštevajo varnostna opozorila ter navodila izvajalcev del. "Opozarjamo jih, da so poti, na katerih poteka spravilo, v tem času praktično neprehodne," so zapisali.

Žarišča smrekovih lubadarjev se pojavljajo predvsem tam, kjer je večji delež smreke. Na področju med živalskim vrtom, Potjo spominov in tovarištva in Mostecem so bila odkrita in sanirana že pred dvema letoma, ko je namnožitvi lubadarjev botrovalo nadpovprečno toplo poletje.

Letošnja prenamnožitev je, kot so pojasnili na zavodu, posledica žledoloma. Smrekovi lubadarji napadajo oslabelo in poškodovano drevje, katerega je zaradi žledoloma obilo, prenamnoženi pa se širijo tudi na zdravo drevje. Ob gostišču v Mostecu in njegovi bližnji okolici je bilo zato tokrat treba posekati kar 158 smrek. Sečnja je že skoraj zaključena, spravilo pa bo potekalo predvidoma še 14 dni.

Po zaključeni sečnji se bo gozd delno prepustilo naravni pomladitvi, delno pa se bo obnovi pomagalo s sadnjo rastišču primernih drevesnih vrst.

jaz/jb
© STA, 2014