Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Prihodnji teden pričakovati odgovore o prihodnosti vlade

Ljubljana, 27. aprila - Prihodnji teden bo očitno jasno, kdaj se bo končalo delo vlade Alenke Bratušek. Po njenem porazu proti Zoranu Jankoviću v tekmi za predsednika PS koalicijski partnerji že govorijo o predčasnih volitvah. Premierka naj bi svoje nadaljnje poteze razkrila v torek, ko se bo tudi sestala s predsednikom države Borutom Pahorjem.

Brdo pri Kranju, kongresni center.
Kongres Pozitivne Slovenije, na katerem sta se premierka Alenka Bratušek in župan MOL Zoran Janković pomerila za položaj predsednika stranke.
Predsednica vlade Alenka Bratušek.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ob razpadu koalicije se dogajanje lahko pelje po dveh poteh. Prva je predlog novega mandatarja in oblikovanje nove vlade. Druga pa, da Pahor razpiše predčasne volitve. Da so te verjetnejše, kažejo pozivi iz vseh strani. A kljub pozivom, naj bodo še pred poletnimi počitnicami, je možen dogovor koalicije, da ostane skupaj še vsaj toliko, da izpelje ključne projekte. Tako bi bile možne volitve jeseni, skupaj z lokalnimi.

Medtem je na kocki tudi prihodnost PS. Nekateri vidni člani so namreč že napovedali izstop iz PS ali celo že izstopili. Mnogi pričakujejo tudi odhod vodje poslancev PS Janija Möderndorferja.

ij/szo/moz/tvr/moz
© STA, 2014