Na Počku bodo izvajali letno pirotehnično čiščenje

Postojna, 17. marca - Pripadniki Slovenske vojske bodo ta teden opravili redno letno pirotehnično čiščenje Osrednjega vadišča Slovenske vojske Poček pri Postojni. V tem času bo območje fizično zavarovano, prepovedano bo gibanje civilnih oseb ter omejen tudi zračni prostor nad vadiščem.

Sistematično čiščenje neeksplodiranih ubojnih sredstev na Počku izvajajo dvakrat letno, v spomladanskem in jesenskem terminu. Pripadniki voda za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev bodo pregledali in očistili ne samo rajon ciljev, ki ga uporablja Slovenska vojska, temveč tudi ostala območja vadišča, ki so bila v zgodovini rajoni ciljev in na katerih bi lahko še našli ostanke.

Ob vadbah različnih streljanj na vadišču se vodijo posebni dnevniki, je za STA povedal podpolkovnik Marko Prvinšek. V dnevnike se vpiše tudi vse cilje, kjer ubojna sredstva niso eksplodirala ter njihove koordinate. Tako imajo pripadniki Slovenske vojske, ki čistijo območje vadišča, zanesljivejše podatke o tem, kje se ubojna sredstva nahajajo.

Okrog 45 pripadnikov Slovenske vojske, največ iz voda za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev 430. mornariškega diviziona, bo tako okvirno do srede fizično pregledovalo območje. Morebitna najdena sredstva bodo ustrezno označili in zavarovali, uničenje na kraju najdbe pa naj bi izvedli v četrtek. Na vadišču bodo prisotni tudi pripadniki vojaške zdravstvene enote, baterije za ognjeno podporo in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Postojna.

S tem Slovenska vojska skrbi, da bi bilo vadišče čim varnejše tako za uporabnike kot tudi za okoliške prebivalce, ki se gibljejo po območju vadišča, je še poudaril Prvinšek. Ob morebitnih uničenjih neeksplodiranih ubojnih sredstev na samem vadišču pa bodo še posebej opozorili okoliške prebivalce.

rr/td
© STA, 2014