Minister Jakič zadovoljen z delom novega štaba civilne zaščite v Postojni

Postojna, 7. februarja - Minister za obrambo Roman Jakič je obiskal Postojno, ker se je želel prepričati, kako deluje nov občinski štab Civilne zaščite (CZ) v Postojni. Pohvalil je prizadevnost njegovih članov, kar je opazno tudi na postojnskih ulicah, kjer gasilci, pripadniki CZ in Slovenske vojske hitijo s čiščenjem vejevja in ledu.

Ljubljana
Mednarodna pomoč v obliki agregatov.
Foto: STA

Jakič si je ogledal tudi delovanje kriznega centra v Postojni, obiskal dom upokojencev in postojnsko bolnišnico. Tam sta z direktorjem Aleksandrom Merlom spregovorila predvsem o potrebi po dodatnem agregatu. Bolnišnični je že star in v teh zaostrenih razmerah je začel že počasi odpovedovati. Zato bodo še danes ali najpozneje v soboto iz pošiljke večjih agregatov med 250 in 400 kilovati moči iz tujine enega poslali tudi postojnski bolnišnici.

Stanje v Občini Postojna se počasi izboljšuje. V četrtek je bilo na terenu 400 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, gasilcev, pripadnikov Slovenske vojske, Rdečega križa ter prostovoljcev. Danes pa jih pri odpravljanju posledic ledene ujme sodeluje 500, od tega 250 pripadnikov Slovenske vojske. Uspelo jim je očistiti center Postojne.

"Moram reči, da sem zelo zadovoljen z videnim, nova ekipa dela, ljudje so obveščeni, pripravlja se prehrano za pomoč ljudem preko kriznega centra," je dejal Jakič.

Trenutno je največja težava oskrba z električno energijo, saj je žled skoraj popolnoma uničil električno omrežje. Zato bo Postojna deležna še kakšnega izmed agregatov, ki jo pošiljajo iz tujine. Trenutno pričakujejo še 13 dodatnih agregatov iz Avstrije in pet iz Nemčije, porazdeljeni pa bodo skladno s potrebami ter dogovorom med elektro distribucijskimi podjetji. Minister Jakič se je ob tej priložnosti še posebej zahvalil avstrijski poslanki Angeliki Mlinar, ki se je osebno zavzela za pomoč Avstrije v agregatih.

Povedal je tudi, da naj bi čez konec tedna električno energijo 80 odstotkov odjemalcev v Postojni dobivalo večinoma iz agregatov. 20 odstotkov odjemalcev na območjih, kjer je električno omrežje popolnoma uničeno, pa bodo gasilci in pripadniki Civilne zaščite oskrbovali z manjšimi prenosnimi agregati. Razmišlja se tudi, da bi Slovenska vojska v Postojni dala na voljo pralnico in tuširnico, saj prihaja zaradi velike obremenjenosti električnega omrežja s pralnimi stroji in drugimi grelnimi telesi do izpadov električne energije.

Minister je poudaril, da se pripadniki Slovenske vojske vedno aktivirajo na poziv Civilne zaščite, slednja pa na poziv lokalnih skupnosti. Kljub temu, da ni bilo tokrat nobene prošnje s strani lokalne skupnosti, so bili vojaki poslani na postojnsko-pivško območje že konec prejšnjega tedna, ko jih je aktiviral minister sam zaradi težav na tem območju.

"Ko bomo delali analizo te ujme pa bo potrebno razmisliti tudi o tem, kako naj bi alarmiranje aktiviranje Slovenske vojske v prihodnje potekalo. Pravzaprav sem prepričan, da bomo sprožili tudi kakšno zakonsko spremembo, da bomo ob tako velikih naravnih nesrečah centralizirali odločitve in hierarhično odločili, kako in kaj je potrebno narediti, vključno z uporabo Slovenske vojske," je dejal Roman Jakič.

rr/ago
© STA, 2014