Njet kontakti, njet kontrakti!

Alen Pivk

Ljubljana, 30. januarja - Letošnje olimpijske igre v Sočiju so za slovenske izvoznike ene najpomembnejših v zadnjem obdobju, saj potekajo v regiji, ki jo je Slovenija označila kot eno najbolj perspektivnih za slovenska podjetja, med ključne trge pa uvrstila tri države iz okolice, Rusijo, Azerbajdžan in Kazahstan.

Prav prvi dve kažeta veliko interesa za sodelovanje s slovenskimi podjetji. Ko sem pred meseci obiskal Rusijo in Azerbajdžan, se mi je, predvsem v slednjem, zazdelo, kot da sem v Sloveniji nekaj let nazaj. Pa ne zaradi relativne majhnosti obeh držav, ampak zaradi stanja duha, ki smo ga tudi mi imeli po osamosvojitvi.

Optimizem, veliki infrastrukturni projekti, želja po evropeizaciji, modernizaciji in novostih so se kazali na vsakem koraku, tudi pri običajnih ljudeh, poslovneži pa so še vedno precej v "dogovorni ekonomiji", kjer je VIP (veze in poznanstva) ključnega pomena. Se zdi znano? Priznajte, podobno je bilo v Sloveniji, zdaj pa ... Če le ne bi bilo krize v Sloveniji, tudi v glavah. Ampak, da ne bom zašel.

Poleg ruskih podjetnikov se bo v Sočiju trlo tudi podjetnikov iz osrednje Azije in Daljnega vzhoda, kljub "nešportnim" pozivom, predvsem ameriških, kanadskih in francoskih predstavnikov za bojkot OI v Sočiju zaradi ruske politike glede istospolno usmerjenih, pa bo tam tudi veliko zahodnih podjetnikov.

Nekdanja Sovjetska zveza in Azija sta le preveč pomembni, da bi upoštevali politične floskule in kalkulacije, npr. Baracka Obame in Francoisa Hollanda, ki ne bosta prišla na odprtje iger, še posebej ob dejstvu, da nihče ni pozival k bojkotu olimpijskih iger v Pekingu (2008) zaradi kitajskega (ne)spoštovanja človekovih pravic, londonskih olimpijskih iger (2012) zaradi svoje neslavne vloge Velike Britanije pri napadu na Irak in nenazadnje tudi iger v Salt Lake Cityu (2002) zaradi ameriškega napada na Afganistan in številnih civilnih žrtev zaradi tega napada, pa tudi kratenja človekovih pravic po vsem svetu zaradi boja proti terorizmu. Irak, ki je sledil kasneje, pa je seveda druga zgodba.

Če pustimo politiko ob strani, so olimpijske igre v Sočiju res velika priložnost tudi za povečanje prepoznavnosti Slovenije v tem delu sveta, še posebej če bodo naši tekmovalci posegali po najvišjih mestih. Kar pa je priložnost tudi za slovenski turizem.

Nekdanja Sovjetska zveza ima več kot 300 milijonov prebivalcev, standard pa se v teh državah v zadnjih letih povečuje. Najbolj perspektivna trga poleg poleg Rusije, Kazahstana in Azerbajdžana (zaradi naravnih bogastev) sta še Turkmenistan in Gruzija, nišne priložnosti pa so tudi v Tadžikistanu, Kirgizistanu in Uzbekistanu.

Največ priložnosti za slovenska podjetja je po ocenah podjetnikov na področju energetike, farmacije in medicinskih pripomočkov, elektroindustrije, kmetijstva, prehrane, različnih vrst inženiringa, pa tudi strojegradnje in avtomobilske industrije.

Zato podjetniki, naj vam kljub vsesplošnemu varčevanju pri stroških ne bo žal za letalsko karto in kakšen dan v Sočiju, saj boste poleg ogledov tekmovanj "v živo" lahko opravili tudi kakšen pomemben poslovni sestanek in navezali stik, ki lahko v prihodnje prinese kakšno pozitivno zgodbo.

Če si izposodim zanimiv rek, ki sem ga zadnjič slišal, velja pa kot pribit za Rusijo in države nekdanje Sovjetske zveze: Njet kontakti, njet kontrakti!* Torej, le pogumno!

* Ni stikov, ni pogodb!

ap/mva
© STA, 2014