Na območju podjetja KIK Kamnik bo v četrtek in petek zaradi sanacije večji hrup

Kamnik, 27. novembra - V podjetju KIK Kemijska industrija Kamnik v stečaju, kjer Slovenska vojska izvaja čiščenje nevarnih sredstev, se bo v četrtek in petek zaradi dela na območju podjetja in v bližnji okolici v posameznih časovnih intervalih med 10. in 13. uro povečal hrup, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Slovenska vojska je 18. novembra začela izvajati sanacijo na omenjenem območju, kjer se je varnostna in okoljska problematika zaradi opustitve proizvodnje tako poslabšala, da je bilo treba v okviru delovne skupine sprejeti vrsto ukrepov za varnost prebivalcev in zaščito okolja. Delovna skupina, ki jo vodi ministrstvo za notranje zadeve, vključuje predstavnike več resorjev, tudi Slovenske vojske, navajajo na ministrstvu.

Razen stalnih poveljujočih na delovišču se tam izmenjuje 30 pripadnikov Slovenske vojske, v najboljših pogojih pa hkrati 20 pripadnikov na treh različnih mestih. Sodelujejo tudi pripadniki slovenske policije.

Glavnino sredstev bodo uničili, preostali del pa razstavili in odpeljali v skladišče. V svoje delo so po zagotovilih ministrstva vključili visoke okoljevarstvene standardne in norme za ravnanje z oporečno embalažo in odpadno surovino. Odpadke bodo uvrščali v kategorije glede na način njihove klasifikacije, hrambe in načina uničenja.

Enota za sanacijo ima v podjetju svoje delovne in nastanitvene prostore glede na možnost in trenutne infrastrukturne zmogljivosti v kompleksu. Pripadniki Slovenske vojske se na delo v Kamnik vozijo dnevno. Aktivnosti na deloviščih bodo potekale največ štiri delovne dni v tednu z eno ekipo in največ šest ur dnevno z obveznimi odmori. Določene aktivnosti bodo potekale tudi ob sobotah in nedeljah, še navajajo na ministrstvu.

Okoliškim prebivalcem se opravičujejo za morebitne nevšečnosti.

pse/td
© STA, 2013