Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Dačić in Thaci danes v Bruslju o lokalnih volitvah na Kosovu

Bruselj, 24. julija - Premiera Srbije in Kosova, Ivica Dačić in Hashim Thaci, se bosta danes v Bruslju sestala na novem pogajalskem krogu v okviru sporazuma o normalizaciji odnosov med državama. V ospredju srečanja naj bi bile priprave na lokalne volitve na Kosovu.

Belgija, Bruselj.
Kosovski premier Hashim Thaci, visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Catherine Ashton in srbski premier Ivica Dačić.
Foto: Beta/STA
Arhiv Beta/STA

Belgija, Bruselj.
Srbski predsednik vlade Ivica Dačić.
Foto: Thierry Monasse/STA

Kar zadeva volitve, naj bi v pretežno srbskih občinah na severu Kosova vzpostavili upravne organe, ki bi v načrtovanih skupnostih srbskih občin odigrali pomembno vlogo. Vodilni politiki s severa države sicer še vedno zavračajo izvedbo volitev, Beograd pa medtem želi srbsko skupnost prepričati v oblikovanje enotnega volilnega seznama kandidatov. Volitve bodo potekale 3. novembra.

Na srečanju bodo govorili tudi o rešitvah odprtih vprašanj na področjih pravosodja, policije, telekomunikacij in energetike. To bi odprlo pot oblikovanju skupnosti srbskih občin, za kar je ključnega pomena sprejetje zakona o amnestiji v kosovskem parlamentu.

tom/vr
© STA, 2013