Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na okrogli mizi o pomenu kulturne diplomacije

Maribor, 30. novembra - Evropska prestolnica kulture je s projektom Kulturne ambasade predstavila edinstven primer prepletanja kulture z diplomacijo in gospodarstvom. V okviru tega projekta so sinoči v Mariboru priredili okroglo mizo, na kateri so se strinjali, da prinaša kulturna diplomacija vrsto pozitivnih učinkov za državo, tudi na gospodarskem področju.

Maribor, Vetrinjski dvor.
Okrogla miza o pomenu kulturne diplomacije.
Pomočnica programskega direktorja EPK Nataša Kos, veleposlanik Brazilije Gilberto Fonseca Guimarães de Moura, veleposlanik Madžarske István Szent-Iványi, direktor British Council Slovenija James Hampson.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

V programu Kulturne ambasade se je letos predstavilo 31 držav, od tega 16 iz Evrope in 15 od drugod. Nataša Kos iz zavoda Maribor 2012 meni, da se je projekt izkazal za zelo uspešnega in da bi lahko njegovemu zgledu sledila tudi država. Zaenkrat ima Slovenija le en kulturno-informacijski center v tujini, to je center Skica na Dunaju, ki so ga odprli pred letom dni.

Država z zelo dejavno kulturno diplomacijo je Velika Britanija. Njen British Council ima 190 predstavništev po svetu, kar ima po besedah direktorja British Council Slovenija Jamesa Hampsona tudi pozitivne ekonomske učinke.

ase/apo
© STA, 2012