Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Snaga bo Ljubljančanom razdelila zabojnike za papir

Ljubljana, 22. novembra - Javno podjetje Snaga je v sredo v četrtni skupnosti Šiška v Ljubljani začelo razdeljevati zabojnike za papir, ki jih bo prvič izpraznila po 17. decembru. Zabojniki so dveh velikosti, in sicer 240- in 1100-litrski, dobili pa jih bodo prebivalci Ljubljane.

Z razdeljevanjem zabojnikov želi Snaga uporabnikom pomagati, da bodo lažje in doslednejše ločevali že doma oziroma tam, kjer odpadki nastanejo. Drugi razlog pa je zahteva skupne evropske zakonodaje, da se do leta 2020 reciklira vsaj polovico odpadkov, so sporočili iz Snage.

Direktiva EU namreč države članice zavezuje, da morajo do leta 2020 reciklirati polovico komunalnih odpadkov, v Snagi pa ocenjujejo, da bo za dosego tega cilja treba ločeno zbrati skoraj 70 odstotkov komunalnih odpadkov. Danes na področju delovanja Snage ločeno zberejo približno 45 odstotkov ločenih frakcij.

Da je približevanje zabojnikov uporabnikom pravi način za doseganje zahtevanega cilja, pričajo tudi količine zbrane embalaže, zbrane po uvedbi 'lastnih' zabojnikov za embalažo.

Od lanskega oktobra, ko je Snaga v občini Brezovica razdelila (dodatne) zabojnike za embalažo, se je količina ločeno zbrane embalaže na Brezovici povečala za 389 odstotkov, količina odloženih mešanih komunalnih odpadkov pa zmanjšala za 29 odstotkov.

Tudi podatki za celotno območje delovanja Snage kažejo, da zabojnike za embalažo občani že zelo dosledno uporabljajo, saj je Snaga oktobra letos zbrala 35 kilogramov embalaže na prebivalca, oktobra lani pa je povprečen uporabnik zbral 13 kilogramov embalaže.

Uporabniki, ki živijo v individualnih hišah, so zabojnik za papir lahko s podpisom posebne izjave do 20. novembra odklonili, hkrati pa se zavezali, da papirja ne bodo odlagali v zabojnik za preostanek odpadkov, pač pa v ustrezen zabojnik na ekološkem otoku/zbiralnici.

Izjave za odklonitev bodo spet na voljo po 15. decembru, ko bo Snaga zaključila z razdeljevanjem v Šiški in preden bo zabojnike za papir začela razdeljevati še v preostalih četrtnih skupnostih.

mke/jes
© STA, 2012