Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Obama na Tajskem začel azijsko turnejo

Bangkok, 18. novembra - Ameriški predsednik Barack Obama je danes prispel na Tajsko in s tem začel tridnevno turnejo po Jugovzhodni Aziji, med katero bo prvič obiskal Kambodžo in Mjanmar.

Tajska, Bangkok.
Srečanje tajske premierke Yingluck Shinawatre in predsednika ZDA Baracka Obame.
Foto: EPA/STA

Tajska, Bangkok.
Predsednik ZDA Barack Obama je danes prispel na Tajsko in s tem začel tridnevno turnejo po Jugovzhodni Aziji, med katero bo prvič obiskal Kambodžo in Mjanmar.
Foto: EPA/STA

To je njegova prva pot v tujino po ponovni izvolitvi za predsednika 6. novembra, z njo pa nakazuje, da bo tudi v drugem mandatu največ pozornosti posvečal Aziji, kjer se vse bolj širi vpliv Kitajske.

Na Tajskem si bo Obama ogledal več kulturnih znamenitosti, sprejela ga bosta tudi kralj Bhumibol Adulyadej in premier Yingluck Shinawatra. Tajska je najstarejša partnerico ZDA v Aziji in njena tretja trgovinska partnerica po Kitajski in Japonski.

Obama bo jutri kot prvi ameriški predsednik obiskal Mjanmar, s čimer želi izraziti podporo reformnim procesom v tej državi, ki ji je skoraj pol stoletja vladala vojska. Kot prvi predsednik ZDA bo nato obiskal še Kambodžo, kjer se bo udeležil vrha Vzhodne Azije.

vr/mg/mg
© STA, 2012