Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Prvi dan slovenske hrane v znamenju tradicionalnega zajtrka

Ljubljana, 15. novembra - Zavedanju o pomenu lokalne trajnostne oskrbe je v Sloveniji namenjene čedalje več pozornosti. Vsako leto bomo tako tretji petek v novembru praznovali dan slovenske hrane. Letos bo ta dan v znamenju tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga bodo deležni po šolah in vrtcih.

Ljubljana.
Zajtrk, med, kruh, jabolka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Glavni cilj dneva, ki ga obeležujemo jutri, je podpora slovenskim pridelovalcem in spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe.

Jutri bo potekal tudi tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim želijo izpostaviti pomen hrane iz bližine in zdrav način prehranjevanja med najmlajšo populacijo, vzgojitelji, starši in drugo javnostjo.

Ena izmed raziskav kaže, da preko 30 odstotkov otrok, starih od 11 do 15 let, med tednom nikoli ne zajtrkuje, 60 odstotkov mladostnikov ne je redno sadja, 75 odstotkov mladostnikov ne je zelenjave. Kot je poudaril Matej Gregorič z Inštituta za varovanje zdravja ni presenetljivo, če se nam je v zadnjih 20 letih delež debelih podvojil.

mke/bdo
© STA, 2012