Naval vode v Podravju trenutno v Ormožu

Ormož, 6. novembra - Drava postopno upada, s tem da je trenutno eden najbolj ogroženih delov v Podravju na območju Ormoža. Kot je za STA povedal poveljnik ormoške civilne zaščite Ludvik Hriberšek, je reka na določenih točkah že prestopila bregove in zalila gospodarske objekte. Odtrgalo je jez in voda se še dviguje, zato sta delno ogroženi naselji Mihovci in Cvetkovci.

Medtem ko je bil pretok Drave v Dravogradu ob 2. uri 1250 kubičnih metrov na sekundo, so na Agenciji RS za okolje v Forminu namerili pretok okoli 2650 kubičnih metrov na sekundo. Po besedah Hriberška so ponekod zabeležili pretok tudi do 3000 kubičnih metrov na sekundo, medtem ko ponavadi reka na teh koncih teče s 400 kubičnimi metri na sekundo.

Voda je na najnižjih točkah že prestopila bregove in zalila več gospodarskih objektov, med drugim Vinsko klet Ormož. Zaradi podrtja jezu na mestu, kjer se reka Pesnica izliva v Dravo, se je voda nevarno dvignila ob črpališču pitne vode v Mihovcih, ogrožen je tudi del naselja Cvetkovci. V slednjem je trenutno še kak meter do prestopa struge, a gladina vode še naprej raste.

Gasilske enote so bile vso noč na delu in še naprej poskušajo zaščititi ogrožene hiše. Ponekod so morale družine tudi zapustiti svoje domove, a večjih težav ni bilo. Ob 5. uri zjutraj so tudi delno zaprli mejni prehod Ormož.

Na širšem območju Ptuja, kjer je vodna ujma divjala v ponedeljek, se razmere danes izboljšujejo. Pretok rek se upočasnjuje, voda se s poplavljenih območij počasi umika.

Po besedah vodje izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje na Ptuju Dragomirja Murka imajo trenutno največje težave v hidroelektrarni Formin, kjer je voda zalila strojnico, zato bo treba vodo izčrpati in sčistiti.

Po drugi strani je v hidroelektrarni Zlatoličje pretok reke spet le 630 kubičnih metrov, zato se voda s ptujskega območja umika. Na Ptuju so ponoči zaradi narasle reke zaprli vse mostove čez reko, ki pa so zdaj spet odprti. Voda je močno pritiskala tudi na podporni zid v starem mestnem jedru, kjer se nahaja Miheličeva galerija, zato so ga morali gasilci usidrati, da se ne bi podrl in padel v strugo. Danes tega pritiska ni več.

Narasla je tudi reka Dravinja, zaradi katere je še vedno poplavljenih nekaj lokalnih cest v Majšperku in Vidmu, a tudi tam se zadeve izboljšujejo.

Po besedah Murka je v pripravljenosti Slovenska vojska, trenutno pa se lokalni štabi civilne zaščite in župani dogovarjajo o načrtu za pomoč pri sanaciji razmer. Kot je dejal, je v akcijah v ponedeljek in minulo noč sodelovalo okoli 500 prostovoljcev. Pohvalil je tudi ostale krajane, ki so dejavno pomagali pri reševanju in razen redkih izjem tudi dosledno upoštevali navodila.

ase/ako/apo
© STA, 2012