Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Naval vode v Podravju trenutno v Ormožu

Ormož, 6. novembra - Drava postopno upada, s tem da je trenutno eden najbolj ogroženih delov v Podravju na območju Ormoža. Kot je za STA povedal poveljnik ormoške civilne zaščite Ludvik Hriberšek, je reka na določenih točkah že prestopila bregove in zalila gospodarske objekte. Odtrgalo je jez in voda se še dviguje, zato sta delno ogroženi naselji Mihovci in Cvetkovci.

Vuzenica, reka Drava.
Reka Drava.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Medtem ko je bil pretok Drave v Dravogradu ob 2. uri 1250 kubičnih metrov na sekundo, so na Agenciji RS za okolje v Forminu namerili pretok okoli 2650 kubičnih metrov na sekundo. Po besedah Hriberška so ponekod zabeležili pretok tudi do 3000 kubičnih metrov na sekundo, medtem ko ponavadi reka na teh koncih teče s 400 kubičnimi metri na sekundo.

Voda je na najnižjih točkah že prestopila bregove in zalila več gospodarskih objektov, med drugim Vinsko klet Ormož. Zaradi podrtja jezu na mestu, kjer se reka Pesnica izliva v Dravo, se je voda nevarno dvignila ob črpališču pitne vode v Mihovcih, ogrožen je tudi del naselja Cvetkovci. V slednjem je trenutno še kak meter do prestopa struge, a gladina vode še naprej raste.

Gasilske enote so bile vso noč na delu in še naprej poskušajo zaščititi ogrožene hiše. Ponekod so morale družine tudi zapustiti svoje domove, a večjih težav ni bilo. Ob 5. uri zjutraj so tudi delno zaprli mejni prehod Ormož.

ase/ako
© STA, 2012