Mariborski župan zaradi napovedanih obilnih padavin aktiviral civilno zaščito

Maribor/Celje, 5. novembra - Mariborski župan Franc Kangler je danes zaradi napovedanih obilnih padavin in obvestila Dravskih elektrarn, da je pričakovati velik pretok reke Drave, aktiviral civilno zaščito in odredil pripravljenost gasilskih enot. Agencija za okolje pa je že izdala rdeči alarm za območje Spodnje Drave zaradi možnosti obsežnih in silovitih poplav.

Hrvaška, Reka.
Poplave, morje, plimovanje, avtomobili.
Foto: Hina/STA
Arhiv STA

Kangler je krajane Malečnika in Dogoš pozval k previdnosti in pripravljenosti na morebitne poplave. Z mariborski občine so tudi sporočili, da priporočajo zaščito materialnih dobrin v kletnih prostorih.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je pretok Drave na meji z Avstrijo 1400 kubičnih metrov v sekundi. Dopoldne naj bi pretok presegel 2000 kubičnih metrov v sekundi. Obstaja velika nevarnost poplav Drave v spodnjem toku, od jezu Melje in jezu Markovci. Naselja na tem območju pa so že ogrožena.

Na spletnih straneh omenjene uprave je tudi zapisano, da lahko tekom dneva poplavijo tudi Savinja s pritoki ter Dravinja. Za območje Savinje in Sotle je sicer okoljska agencija razglasila oranžni alarm, za območje Dravinje pa velja rumeni alarm.

lpc/tz
© STA, 2012