Vodotoki bodo znova narasli, poplavilo bo tudi morje

Ljubljana, 1. novembra - Slovenijo je vnovič zajelo deževje, zaradi česar bodo dopoldne narasle reke Gradaščica, Ljubljanica in Pšata, poplavilo bo tudi morje. Prav tako so poplavljena območja z vsakoletnimi poplavami ob Krki, na Ljubljanskem Barju ter na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa. Na območju Kranjske Gore in Bohinja sneži.

Duplek.
Reka, poplave.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so zapisali, da bo plimovanje morja danes ves dopoldan povišano. Morje bo na mareografski postaji v Kopru preseglo višino 340 centimetrov in močneje poplavljalo slovensko obalo. Dopoldne bo srednja višina valov na oceanografski boji še lahko višja od enega metra. Predvsem na piranskem rtu ter na ostalih valovom izpostavljenih območjih Obale lahko kombinacija povišanega plimovanja in valovanja poveča obseg običajno poplavljenih območij.

Za območje Obale so na Arsu zato danes izdali drugo, za območje Kamniške Bistrice, Ljubljanice, Gradaščice in Krke pa tretjo stopnjo opozorila pred poplavami. Na območju teh rek lahko na izpostavljenih mestih pride do razlivanj. Obenem hidrologi opozarjajo, da se poplavljene površine zaradi talečega se snega zmanjšujejo počasneje kot običajno.

Medtem pa s prometnoinformacijskega centra sporočajo, da na območju Kranjske gore, Bohinja, Krnice in Pokljuke sneži, zato je tam obvezna zimska oprema.

Po napovedih meteorologov do danes sicer sprva še oblačno in deževno, na Primorskem lahko tudi zagrmi. Meja sneženja bo v severozahodni Sloveniji pod 1000 metri nadmorske višine. Sredi dneva bo dež v osrednji in vzhodni Sloveniji večinoma ponehal, predvsem v hribih zahodne Slovenije pa bodo tudi popoldne občasno še rahle padavine. Popoldne se bo v vzhodni Sloveniji že delno zjasnilo, so še zapisali na Arsu.

pa/jav
© STA, 2012