Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Poškodovana jezovna pregrada HE Gradišče

Vipava, 31. oktobra - Visoke vode reke Vipave so minulo soboto poškodovale vodno pregrado male hidroelektrarne (HE) Gradišče. Pregrada je trenutno stabilna, ker pretok reke ni velik, ob povečanju pretoka pa bi lahko prišlo do delne ali celotne porušitve. Pri tem ocenjujejo, da porušitev ne bi bila hipna in da bi poplavni val ostal znotraj korita struge.

Kot so prek regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko sporočili iz Soških elektrarn Nova Gorica (SENG), so poškodbe opazili danes, ko se je pretok reke znižal. Poškodbe so nastale na desni polovici pregrade, in sicer so nastale večje razpoke, poškodovani so tudi temelji in krona pregrade.

Trenutno stanje pregrade je stabilno, ker pretoki Vipave niso visoki. Ob njihovem povečanju pa lahko pride do delne porušitve pregrade, v primeru visokih vod pa tudi do celotne porušitve pregrade in s tem popolne izpraznitve akumulacije ter poplavnega vala, navajajo.

Pričakujejo pa, da morebitna porušitev pregrade ne bo hipna in da bo poplavni val ostal znotraj korita struge. Osebje SENG je opravilo vse možne zaščitne ukrepe za zmanjšanje morebitnih posledic porušitve pregrade, so še zapisali.

jb/vr
© STA, 2012