Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Clintonova v Sarajevu obsodila separatistične težnje v BiH

Sarajevo, 30. oktobra - Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki se skupaj z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton mudi na turneji na Zahodnem Balkanu, je danes v Sarajevu poudarila, da je postavljanje suverenosti in ozemeljske celovitosti BiH pod vprašaj povsem nesprejemljivo.

Bosna in Hercegovina, Sarajevo.
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton sta se srečali s člani tričlanskega predsedstva BiH.
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, predsedujoči ministrskemu svetu BiH Vjekoslav Bevanda in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.
Foto: Hina/STA

S temi besedami je posredno okrcala voditelje bosanskih Srbov, ki vedno znova omenjajo možnost razglasitve neodvisnosti. Najboljša pot k stabilnosti BiH je po mnenju Clintonove njen vstop v EU in Nato.

Ashtonova pa je dejala, da med 27 članicami unije nobena ne dvomi, da je prihodnost BiH v EU. Je pa izpostavila, da od BiH pričakujejo čimprejšnjo uresničitev razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Sejdić in Finci iz leta 2009. Ta zahteva enakopravnost vseh državljanov glede kandidature na volitvah, to pa terja spremembo ustave.

Diplomatki sta iz Sarajeva odpotovali v Beograd, od koder gresta še v Prištino, kjer bosta pogovore imeli jutri.

aju/vr
© STA, 2012