Po Sloveniji se spopadajo s posledicami poplav, od jutra še s snegom

Ljubljana, 28. oktobra - Napovedi so se uresničile in po nižinah je dež prešel v sneg, ki se ponekod že oprijemlje cestišč. V sobotnem in nočnem deževju so mnogi vodotoki prestopili bregove, zlasti na Goriškem je bilo ogroženih več naselij. Zaprte so številne ceste. Na agenciji za okolje opozarjajo zlasti na poplavljanje Vipave, v višjih predelih pa na možnost snegoloma.

Največ dela so gasilci in pripadniki Civilne zaščite (CZ) zaradi posledic močnega deževja imeli na območju Goriškega. Že v soboto so čez dan nudili pomoč ljudem na območju Ajdovščine, ki so jih prizadele poplave in narasli vodotoki. Samo ponoči so gasilci in reševalci na omenjenem območju med drugim 23-krat posredovali v naselju Miren in 18-krat v naselju Bilje. Voda je zalivala kleti, stanovanja in druga poslopja, poplavilo je tudi številne ceste. Nekatere od teh so bile ali so še zaprte tudi zaradi podrtega drevja in zemeljskih plazov.

Voda je na območju Nove Gorice poleg stanovanjskih objektov zalila tudi prostore občine, sodišča, pokrajinskega arhiva, gledališča in mnogih drugih poslovnih, kmetijskih in industrijskih objektov. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov, v naselju Potok pa plaz ogroža tudi stanovanjsko hišo. Zaradi naraščanja reke Vipave so gasilci in pripadniki CZ še vedno na terenu.

O številnih že opisanih nevšečnostih zaradi močnega deževja in njegovih posledic Uprava RS za zaščito in reševanje poroča tudi s širših območij Ljubljane, Celja, Novega mesta, Kranja, Murske Sobote, Slovenj Gradca, Brežic in Trbovelj. V več krajih zaradi naraslih rek skušajo razlitje vode preprečiti s protipoplavnimi vrečami.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) potrjujejo, da so pretoki rek po vsej Sloveniji veliki. Danes zjutraj in dopoldne bodo reke v večjem delu države v spodnjih tokovih še naraščale, so zapisali na spletni strani. Za območje reke Vipave so na Arsu razglasili rdeči alarm oz. najvišjo stopnjo opozorila pred nevšečnostmi zaradi vremena. Drugo najvišjo stopnjo opozorila pa so razglasili za območje Spodnje Save, Krke in Sotle.

Naraščanje reke Vipave s pritoki v zgornjem toku se je sicer po njihovih podatkih umirilo, vendar pa je v spodnjem toku v okolici Mirna Vipava dosegla višek s pretokom 417 kubičnih metrov na sekundo. Reka Vipava bo dopoldne še poplavljala v celotnem toku na širšem območju od običajnega. Reka Idrijca v zgornjem toku že upada, vendar bo dopoldne v večjem obsegu še poplavljala v srednjem in spodnjem toku.

Dopoldne bodo poplavljale tudi Poljanska Sora in Sora, Gradaščica in Mali Graben, Pšata in manjši vodotoki na Domžalskem polju, Ljubljanica s pritoki na Ljubljanskem barju, Sava v Zasavju in na Krško-Brežiškem polju, vodotoki na širšem celjskem območju in Savinja v okolici Laškega, Dravinja, Mestinjščica, Sotla in manjši vodotoki v Posotelju ter Kolpa. Poplavljene površine ob omenjenih rekah bodo lahko večje od običajnih.

Zjutraj bo začela poplavljati Krka, ki lahko čez dan v spodnjem toku poplavi v večjem obsegu od običajnega. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo čez dan povečevale, so še zapisali na Arsu. Obenem opozarjajo, da lahko dopoldne do 11. ure morje v Kopru doseže višino okoli 320 centimetrov in ponovno poplavi.

Vremenske razmere in njihove posledice na mnogih cestah po državi ovirajo tudi promet. Mnoge ceste zlasti na Goriškem, pa tudi ponekod drugod po državi so zaradi poplavljanja in zemeljskih plazov po podatkih prometnoinformacijskega centra še vedno zaprte. Obenem na centru opozarjajo, da se sneg marsikje že oprijemlje cestišč, zato je na vozilih obvezna zimska oprema.

Po napovedih meteorologov bodo padavine danes dopoldne oslabele. Čez dan bo ponekod v notranjosti občasno še rahlo snežilo, po nižinah deloma rahlo deževalo. Tudi v noči na ponedeljek in nato dopoldne se ponekod še obeta rahlo sneženje, popoldne pa bodo padavine postopno ponehale. Burja bo slabela.

Vendar pa na Arsu obenem opozarjajo, da bo dopoldne ob sneženju v notranjosti Slovenije možen pojav snegoloma. Na Primorskem pa bo pihala burja, ki bo v sunkih predvsem v Vipavski dolini presegala 100 kilometrov na uro.

pa/ms
© STA, 2012