Zaključilo se je zbiranje sredstev za 14. akcijo Pomežik Soncu

Ljubljana, 16. junija - Humanitarna akcija Pomežik Soncu vsako leto omogoča počitnice otrokom in spodbuja dobre ljudi, da v ta namen prispevajo svoja sredstva, je za STA ob zaključku akcije Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) dejala njena generalna sekretarka Karin Elena Sanchez. ZPMS je akcijo ob sodelovanju s farmacevtsko družbo Lek izpeljala že 14. leto zapored.

Hrvaška.
Plaža v okolici Zadra, kopalci, morje, poletje, turisti, vročina.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Letošnja akcija se je začela 13. aprila, uradno pa se je zaključila 10. junija. Cilj akcije je omogočiti 10-dnevno brezplačno letovanje otrok, ki si zaradi socialne stiske počitnic sicer ne bi mogli privoščiti.

"To so počitnice za otroke, ki se velikokrat prvič srečajo z morjem, kjer v družbi z vrstniki v prijetnem sproščenem okolju živijo svojo otroško radost," je pojasnila Sanchezova.

Organizatorji letovanj so društva in občinske zveze prijateljev mladine iz cele Slovenije, ki gostijo otroke in mladostnike v svojih 13 počitniških domovih v Sloveniji in na Hrvaškem. V njih letno letuje preko 30.000 otrok, je ZPMS zapisala v sporočilu za javnost.

Kot je pojasnila Sanchezova, se nacionalni odbor za prosti čas in letovanja, ki odloča o razdelitvi sredstev, še ni sestal. Je pa potrdila, da je bila akcija nedvomno uspešna. Ko bo jasno, koliko denarja so zbrali v akciji, bo sledila objava internega razpisa. Na podlagi tega razpisa se organizatorji letovanj prijavijo in dodeli se jim sredstva za organizacijo počitnic, je še poudarila.

V letošnjem letu je zveza prošnjo za donatorske prispevke za letovanje otrok naslovila na 45.000 pravnih oseb, s pomočjo nekateri slovenskih časnikov pa še na 174.000 družin po vsej Sloveniji, je dodala generalna sekretarka.

Po podatkih, objavljenih na spletni strani akcije, je zveza doslej zbrala več kot 1,5 milijona evrov, na brezplačno letovanje pa je odšlo blizu 9000 otrok. Cilj akcije je sicer zbrati toliko denarja, da bodo lahko takšne počitnice zagotovili vsaj 1000 otrokom na leto.

vst/vpu
© STA, 2012