V DZ danes tudi o predlogu nacionalnega reformnega programa

Ljubljana, 4. aprila - Parlamentarna odbora za finance in monetarno politiko ter za gospodarstvo bosta danes med drugim obravnavala predlog nacionalnega reformnega programa za leti 2012 in 2013.

Ljubljana.
Državni zbor, poslanci.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ta navaja ukrepe, ki jih bo Slovenija sprejela za uresničitev ciljev iz nove razvojne strategije EU - Evropa 2020. Program je del t.i. evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in makroekonomskih politik ter strukturnih reform članic EU.

Vlada mora nacionalni reformni program v Bruselj poslati do sredine meseca, dokončno pa naj bi ga potrdila na seji prihodnji teden. Pri tem naj bi upoštevala tudi nekatere predloge in pomisleke poslancev in socialnih partnerjev.

Vlada v predlogu jasno daje prioriteto ukrepom za stabilizacijo javnih financ, uvedbi fiskalnega pravila v ustavo pa tudi predvidenemu znižanju davčnih bremen.

Navaja tudi ukrepe za odpravo posojilnega krča, med drugim z dokapitalizacijo bank brez uporabe proračunskih sredstev in aktivnosti za privabljanje tujih naložb.

Poleg tega gre med drugim še za ukrepe za krepitev vlaganj v raziskave in razvoj, povečanje učinkovitosti in kakovosti izobraževanja ter za uvedbo varne prožnosti na trgu dela skozi spremembe delovnopravne zakonodaje.

jes/fz
© STA, 2012