ZSSS ne bo podpisal izhodišč za nov socialni sporazum

Ljubljana, 2. aprila - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije ne bo podpisala izhodišč za nov socialni sporazum. Kot je za STA pojasnil predsednik zveze Dušan Semolič, je predsedstvo pretekli teden sklenilo, da je treba najprej razrešiti probleme, vezane na rebalans proračuna. Predlagani vladni varčevalni ukrepi znižujejo mnoge socialne pravice, je opozoril.

Ljubljana, DZ.
Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv: STA

Ljubljana, prostori sindikata.
Predsednik ZSSS Dušan Semolič.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ljubljana, DZ.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv: STA

Z morebitnim sprejemom ukrepov, ki ne bodo vsebovali temeljnih zahtev zveze, bo vlada ignorirala vsa prizadevanja za sklenitev socialnega sporazuma, zato bo zveza v tem primeru zavrnila podpis izhodišč za sklenitev socialnega sporazuma, je minuli teden sklenilo predsedstvo zveze.

Da za zdaj še ne bodo podpisali izhodišč za socialni sporazum, je danes v imenu Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije potrdil tudi njen predsednik Branimir Štrukelj.

Kot je zapisal v sporočilu za javnost, konfederacija soglaša z izhodišči, saj gre za uravnotežen dokument. Konfederacija bo s formalnim podpisom kljub temu počakala do sprejema rebalansa proračuna, ko bo jasno, ali bo vlada pri uveljavljanju ukrepov ravnala skladno z izhodišči.

mrn/bdo/bdo
© STA, 2012