DZ vsaj eno leto ne sme sprejeti rešitev, ki jih je vseboval družinski zakonik

Ljubljana, 26. marca - Ker je družinski zakonik za referendumu padel, DZ leto dni ne bo smel sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev na referendumu, pojasnjujeta pravnika Rajko Pirnat in Miro Cerar. Tako namreč določata zakon o referendumu in ljudski iniciativi ter ustava.

Ljubljana, DZ.
Ustavni pravnik Miro Cerar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana, GH Union.
Pravnik Rajko Pirnat.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Čeprav je zapis v omenjenem zakonu, da DZ eno leto ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev, lahko tudi predmet različnih razlag, Pirnat meni, da je takšna določba relativno jasna.

Podobno meni tudi Miro Cerar. Tudi on je prepričan, da DZ zdaj vsaj eno leto ne sme sprejeti rešitev, ki jih je vseboval družinski zakonik. Slednje pa po njegovih besedah velja tudi za določbe, ki niso sporne za nobeno od strani.

Bi pa bilo po Pirnatovem mnenju mogoče sprejeti rešitev, s katero bi DZ uresničil odločbo ustavnega sodišča. To je namreč zakonodajalcu naložilo, da mora partnerjem v istospolni skupnosti omogočiti enake pravice, kot jih imajo zakonci v zakonski zvezi.

ako/moz/moz
© STA, 2012