Socialnim partnerjem morda danes konkretna izhodišča varčevalnih ukrepov

Ljubljana, 23. marca - Vlada bi lahko glede na včerajšnje napovedi po seji Ekonomsko-socialnega sveta delodajalcem in sindikatom danes posredovala izhodišča varčevalnih ukrepov s konkretnimi številkami.

Socialni partnerji so se namreč seznanili z izhodišči brez konkretnih vrednosti. Prihodnji teden vlada pričakuje odzive partnerjev, predlog ukrepov - katerih cilj je zagotoviti, da proračunski primanjkljaj letos ne bo presegel treh odstotkov bruto domačega proizvoda - pa namerava skupaj s predlogom rebalansa v državni zbor posredovati čez dva tedna.

Izhodišča se nanašajo na celotno področje javnih izdatkov, med drugim na organizacijske spremembe in zniževanje stroškov, zaposlovanje in znižanje plač v javnem sektorju, stroške zdravstvenih storitev in zdravil, investicije ter tudi nadomestila za bolniško odsotnost, brezposelnosti in izdatke za socialno varnost.

Pri slednjem bi šlo za selektivne posege, da bi tisti z več dohodka in drugih sredstev izgubili več državnih prejemkov kot tisti z nižjimi dohodki, tistih z najnižjimi plačami in pokojninami pa posegi ne bi zadevali.

jb/moz/tz/tz
© STA, 2012