Gibanje za družinski zakonik proti domnevnim neresnicam glede družinskega zakonika

Ljubljana, 20. marca - Gibanje za družinski zakonik je pripravilo novinarsko konferenco, na kateri so sodelujoči zavrnili nekatere neresnice, ki se po njihovem mnenju v zvezi z zakonikom pojavljajo v javnosti. Barbara Rajgelj z ljubljanske fakultete za družbene vede je tako zavrnila navedbe, da bo družinski zakonik omogočil nadomestno materinstvo in trgovanje z otroki. Slednjega zakonik ne ureja, pač pa ga ureja zakon o zdravljenju neplodnosti, kjer pa je nadomestno materinstvo prepovedano, je dejala.

Ljubljana.
Barbara Rajgelj iz Fakultete za družbene vede.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Zavrnila je navedbe, da bo z novim zakonikom 208.000 družinam odvzet status družine. Kot je povedala, se nasprotniki družinskega zakonika pri tem sklicujejo na definicijo družine Statističnega urada, vendar ta definicija nima nobene zveze z definicijo, kot jo navaja družinski zakonik.

Novinarske konference se je kot zasebnica udeležila tudi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, ki je vse svoje sovrstnike, babice in dedke pozvala, naj se referenduma udeležijo in glasujejo za zakonik.

ako/tz
© STA, 2012