Po oceni inšpektorata okrožnica ministrstva za izobraževanje ne krši referendumske zakonodaje, SD meni drugače

Ljubljana, 16. marca - Okrožnica ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki jo je ministrstvo v povezavi z referendumsko kampanjo o družinskem zakoniku naslovilo na vrtce in osnovne šole, po oceni inšpektorata za notranje zadeve ne pomeni kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji. V poslanski skupini SD v svojem pozivu ministru Žigi Turku menijo drugače.

V SD so danes javno pozvali ministra Turka k preklicu okrožnice glede referendumske kampanje o družinskem zakoniku. Kot so zapisali, je vlada z okrožnico ministrstva neposredno vstopila v referendumsko kampanjo, kar po mnenju SD ni le nedopustno, ampak tudi nezakonito.

Kot pojasnjujejo na inšpektoratu, v tem primeru ne gre za kršitve zakona, saj se z okrožnico ne vpliva na odločanje volivk in volivcev, temveč je njen namen usmerjen v izvajanje oziroma uresničevanje učnega načrta.

Ministrstvo sicer v okrožnici predlaga, naj se v obdobju referendumske kampanje vrtci in osnovne šole izogibajo temam, povezanimi z družinskim zakonikom.

bs/tz/tz
© STA, 2012