Danes prvo srečanje socialnih partnerjev pod Janševo vlado

Ljubljana/Brdo pri Kranju, 27. februarja - Socialni partnerji bodo na današnji razširjeni seji Ekonomsko socialnega sveta na Brdu pri Kranju začeli pogovore o novem socialnem sporazumu. Premier Janez Janša si želi, da bi sporazum sprejeli do 20. junija.

Ljubljana, tiskovno središče vlade.
Predsednik vlade Janez Janša.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana, tiskovno središče vlade.
Predsednik vlade, opravlja tekoče posle Janez Janša.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pričakovanja od srečanja, na katerega so vabljeni tudi predsedniki parlamentarnih strank, in prihodnjih pogajanj, so različna. Prav tako ni enotnega mnenja o realnosti zastavljene časovnice oblikovanja dokumenta.

Prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič meni, da je postavitev roka edini način, da se pride do rezultata. Če se bodo sindikati zavedali gospodarskega položaja Slovenije, ne bi smelo biti nobenih velikih zapletov in nobenih velikih težav, pa je o možnostih za uskladitev dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič medtem verjame, da je Janšev časovni cilj realen, če bo vlada pokazala voljo in prisluhnila sindikatom. Skladno s tem je proti temu, da bi bremena krize nosili le delavci. Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi je na drugi strani prepričan, da zastavljeni rok oblikovanja dokumenta ni uresničljiv.

mrn/jes
© STA, 2012