Ščernjavič pričakuje natančno opredelitev javnofinančnega stanja, Štrukelj v pogovore z vlado brez predsodkov

Ljubljana, 24. februarja - Vlada mora natančno opredeliti javnofinančno stanje v državi, saj od različnih virov prihajajo različne informacije, je pred ponedeljkovo sejo Ekonomsko-socialnega sveta na Brdu pri Kranju povedal sekretar odbora sindikata državnih organov Drago Ščernjavič. Na seji bo vlada socialnim partnerjem predstavila širšo javnofinančno in makroekonomsko sliko ter izhodišča za nov socialni sporazum.

Ljubljana, Dom sindikatov.
Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je povedal Ščernjavič, je treba pri javnofinančni konsolidaciji na odhodkovni strani proračuna pogledati vse odhodke in preveriti, ali so zajeta tudi javna naročila, ker denar izginja preko razpisov. Če bo konsolidacija nepravična, bodo takšen sporazum zavrnili.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja bo šla v pogovore z vlado brez predsodkov in brez vnaprejšnjih stališč, pa je povedal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj. Pričakuje, da se bo vlada držala predvsem podpisane izjave, ki govori o tem, da enostranskih posegov v plače, pokojnine in socialne transferje brez dogovora s sindikati ne bo.

apr/pse/apo/pa
© STA, 2012