Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bruselj: Območje evra letos v blagi recesiji

Bruselj, 23. februarja - Nepričakovan zastoj okrevanja evropskega gospodarstva ob koncu minulega leta se bo nadaljeval tudi v prvih dveh četrtletjih letošnjega leta, v danes objavljeni vmesni gospodarski napovedi ugotavlja Evropska komisija. Bruselj območju evra za letos napoveduje blago recesijo, celotni EU pa stagnacijo gospodarstva.

Belgija, Bruselj.
Simbol evra pred evropskim parlamentom.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Glede na napoved komisije negotovost v območju s skupno evropsko valuto in v celotni sedemindvajseterici ostaja velika, razvoj posameznih evropskih držav pa neenakomeren. Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je pri tem opozoril, da kljub zaustavitvi okrevanja evropskega gospodarstva obstajajo znamenja njegove stabilizacije.

Po oceni komisije bo območje evra letos zabeležilo 0,3-odstotno krčenje BDP, gospodarstvo celotne EU pa naj bi imelo ničelno rast. Nemčija naj bi tudi letos zabeležila 0,6-odstotno rast, Francija pa 0,4-odstotno povečanje obsega BDP. Italijansko gospodarstvo naj bi se medtem skrčilo za 1,3 odstotka, špansko pa za en odstotek.

mrn/fz
© STA, 2012