Prvi mož Sveta za elektronske komunikacije: Anomalije ovirajo hitrejši razvoj mobilnega trga

Ljubljana, 25. februarja - Slovenski trg mobilne telefonije je na splošno dobro razvit, vendar pa določene opazne anomalije ovirajo njegov še hitrejši razvoj, ocenjuje predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf.

Ljubljana, GZS.
Predsednik Sveta za elektronske komunikacije Dušan Caf.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na osnovi podatkov v poročilu o razvoju trga elektronskih komunikacij v zadnjem lanskem četrtletju, ki ga je v tem tednu objavila agencija za pošto in elektronske komunikacije, pravi, da so glavna ovira za še hitrejši razvoj mobilne telefonije v Sloveniji visoke veleprodajne cene, ki jih za zaključevanje klicev v svojem omrežju zaračunava Telekom Slovenije.

Prav visoke veleprodajne cene v konkurenčnem boju namreč po njegovih besedah omogočajo oblikovanje nepoštenih cen, ki ovirajo konkurenco in jo izrivajo s trga.

Poleg še zmeraj visokih veleprodajnih cen pa je po njegovem mnenju problem tudi diskriminacija infrastrukturnih konkurentov. Telekom Slovenije ponudnikom storitev v svojem omrežju, to je Debitelu in Izimobilu, namreč zaračunava nižje veleprodajne cene kot infrastrukturnim konkurentom - družbam Simobil, Tušmobil in T-2.

Caf meni, da bi moralo biti v interesu države, da se na trgu vzpostavi uspešna in učinkovita infrastrukturna konkurenca, ki bo omogočila hitrejši razvoj novih storitev in nižje cene za uporabnike.

arh/fz
© STA, 2012