Danes začenjajo teči roki za izvedbo referenduma o družinskem zakoniku

Ljubljana, 13. februarja - Danes začenjajo teči roki za izvedbo referenduma o družinskem zakoniku. Ta bo 25. marca, 24. februarja pa se bo začela uradna referendumska kampanja.

Do 29. februarja se morajo kot organizatorji kampanje prijaviti vsi, ki nameravajo pred referendumom nagovarjati volivce. Organizatorji morajo do tega datuma tudi odpreti posebne transakcijske račune, na katerih bodo zbirali sredstva za financiranje kampanje. Zakon določa, da se za referendumsko kampanjo štejejo oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev pri glasovanju na referendumu.

Zahtevo za referendum o družinskem zakoniku je s podpisi več kot 42.000 državljanov 3. februarja vložila Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, državni zbor pa je datum referenduma potrdil v petek.

Družinski zakonik bo na referendumu potrjen, če bo za njegovo uveljavitev glasovala večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali. Če bodo volivci zakon zavrnili, pa v letu dni od odločitve na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju s to odločitvijo.

moz/mo/tz
© STA, 2012