V petek bo civilna iniciativa za družino v DZ vložila podpise za referendum o družinskem zakoniku

Ljubljana, 2. februarja - Civilna iniciativa za družino in pravice otrok bo v petek opoldne v DZ vložila podpise podpore za referendum o družinskem zakoniku. Vodja iniciative Aleš Primc je za STA dejal, da so zbrali okrog 43.400 podpisov, vložili pa jih bodo nekaj čez 42.000, saj pri vseh podatki niso bili popolni.

Ljubljana, pred Ustavnim sodiščem.
Vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

DZ je družinski zakonik sprejel 16. junija lani, že naslednji dan pa je civilna iniciativa začela z aktivnostmi za razpis referenduma. Zbiranje 40.000 podpisov za referendum se je začelo 1. septembra, vendar je DZ dan zatem izglasoval zahtevo za ustavno presojo posledic referenduma in s tem zbiranje podpisov prekinil. Ponovno so jih v civilni iniciativi začeli zbirati 3. januarja, potem ko je ustavno sodišče odločilo, da referendumu o zakoniku ne nasprotuje. Potrebnih 40.000 podpisov so sicer zbrali že do 6. januarja.

DZ mora referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve, do dneva glasovanja pa ne sme preteči manj kot 30 in ne več kot leto dni. Če bo zakonik na referendumu zavrnjen, zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.

vi/tz
© STA, 2012