Pobuda za kompromis glede družinskega zakonika ni uspela

Ljubljana, 1. februarja - Družinska pobuda ni uspela s svojim predlogom za kompromisno rešitev glede družinskega zakonika, je danes povedal predsednik Družinske pobude Tomaž Merše. Stranke, ki podpirajo zakonik, so zavrnile pogovor za iskanje skupne kompromisne rešitve, je dejal.

Ljubljana.
Predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je dejal, so pobudo za iskanje kompromisa podprle SDS, NSi in SLS. Ker pa imajo te stranke manj kot polovico poslank in poslancev v državnem zboru, Merše ugotavlja, da ni zadostne volje za pogovor o kompromisu.

Ker kompromisni predlog ni uspel, so v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok po besedah vodje iniciative Aleša Primca prisiljeni vložiti podpise za razpis referenduma. To bodo storili kmalu, je pojasnil Primc, vendar ne vedo še kdaj točno. Čas za vložitev imajo sicer do 11. februarja.

Družinska pobuda je med drugim predlagala, da se spremeni 3. člen družinskega zakonika, ki opredeljuje zakonsko zvezo. S spremembo bi dodali pomen zakonske zveze, ki je v zasnovanju družine. Iz zakonika bi tudi črtali 6. člen o zunajpartnerski skupnosti.

szo/pse/ago/ago
© STA, 2012