Tradicija velikonočnih jedi na Slovenskem zelo raznolika

piše Sonja Poznič-Cvetko

Ljubljana, 23. aprila - Med najbolj znanimi običaji praznika velike noči sta priprava in blagoslov velikonočnih jedi na velikonočno soboto. Poleg pirhov so na praznični mizi najznačilnejši tudi potica, šunka in hren. Tradicionalne jedi ob veliki noči na Slovenskem se sicer razlikujejo od pokrajine do pokrajine in so zelo pestre, je za STA dejal etnolog Boris Kuhar.

Romunija, Bukarešta.
Velikonočna jajca, pirhi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Dolenjske Toplice.
Velikonočne jedi, potica, kruh, šunka in hren.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Celotna novica je dostopna le naročnikom.
Novica vsebuje 3.752 znakov (brez presledkov) oziroma 682 besed.

Novico lahko kupite. Cena: 1 žeton; na računu: 0 žetonov

spc/td
© STA, 2011