Zbiranje podpisov za pokojninski referendum se lahko nadaljuje

Ljubljana, 19. marca - Sindikalne centrale lahko danes nadaljujejo zbiranje podpisov pod zahtevo za razpis referenduma o pokojninski reformi. Ustavno sodišče je namreč odločbo, s katero je dovolilo razpis referenduma, včeraj objavilo v uradnem listu.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je za STA povedal, da želijo sindikalne centrale zbirati podpise pod zahtevo za razpis referenduma še približno tri dni. Ne bodo pa izkoristili vseh 28 dni, kolikor jim jih je še ostalo od 35-dnevnega roka za zbiranje.

Vseh sedem sindikalnih central je v sedmih dneh, od 6. do 12. januarja, zbralo več kot 42.000 podpisov, medtem ko jih je za razpis treba zbrati 40.000. Zbiranje so morali prekiniti s 13. januarjem, ker je državni zbor posredoval zahtevo za presojo referendumske pobude na ustavno sodišče. To je 10. marca odločilo, da ne bo preprečilo referenduma.

Če bo zakon na referendumu, ki naj bi bil po ocenah v maju, zavrnjen, zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.

pse/mo/mo
© STA, 2011