Zbiranje podpisov za pokojninski referendum se lahko v soboto nadaljuje

Ljubljana, 18. marca - Ustavno sodišče je odločbo, s katero je minuli teden dovolilo razpis referenduma o pokojninski reformi, danes objavilo v uradnem listu. To pomeni, da lahko sindikalne centrale jutri, torej dan po objavi odločbe, nadaljujejo zbiranje podpisov pod zahtevo za razpis referenduma, so za STA pojasnili v službi državnega zbora za odnose z javnostmi.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je za STA povedal, da želijo sindikalne centrale zbirati podpise pod zahtevo za razpis referenduma še približno tri dni. Tako ne bodo izkoristili vseh 28 dni, kolikor jim jih je še ostalo od 35-dnevnega roka. Sedem dni pa so izkoristili, preden je državni zbor poslal zahtevo za presojo referendumske pobude na ustavno sodišče.

Pobudnik za začetek postopkov za razpis referenduma o pokojninski reformi, torej svobodni sindikati, mora najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov vložiti zahtevo volivcev za razpis referenduma skupaj s 40.000 podpisi v državni zbor.

pse/mo
© STA, 2011