Uradna odločitev ustavnega sodišča glede pokojninskega referenduma bo znana v ponedeljek

Ljubljana, 13. marca - Ustavni sodniki bodo jutri ustno razglasili svojo četrtkovo odločitev glede tega, ali bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve pokojninske reforme na referendumu lahko nastale protiustavne posledice. Po neuradnih podatkih, ki so zaokrožili po sprejetju odločitve, bo sodišče referendum dovolilo.

Ljubljana.
Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

To je bila ena najtežjih odločitev ustavnega sodišča do zdaj, je za STA dejal nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude. Šlo je namreč za vprašanje dopustnosti referenduma o nekem sistemskem zakonu, katerega izvršitev po mnenju številnih ekonomistov predstavlja tudi pogoj za gospodarsko reformo, je pojasnil.

Stroka si je bila edina, da bo sodišče le težko preprečilo referendum. Tudi Ude je prepričan, da po dozdajšnjih kriterijih ustavno sodišče ne more prepovedati referenduma.

Če referenduma ne bo, bi zakon po prizadevanjih vlade začel veljati s 1. julijem. V primeru, da bo referendum izveden in bo zakon na njem zavrnjen, pa državni zbor leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.

pse/bg
© STA, 2011