Ustavno sodišče nadaljuje obravnavo o pokojninski reformi

Ljubljana, 10. marca - Ustavni sodniki na seji, ki se je začela ob 9. uri, nadaljujejo obravnavo zahteve državnega zbora za presojo posledic referendumske pobude o pokojninski reformi. Generalni sekretar sodišča Erik Kerševan je za STA dejal, da tudi če bo sodišče danes odločilo, ni zelo verjetno, da bo odločitev javno znana danes. Teoretično pa je možno, je dejal.

Ljubljana.
Generalni sekretar ustavnega sodišča Erik Kerševan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po njegovih besedah ponavadi odločitve niso bile znane isti dan, kot so bile sprejete. To v praksi pomeni, da tudi zaradi morebitnih ločenih mnenj, redakcije in podobnega ustavno sodišče potrebuje še kakšen dan ali dva, preden odločba postane javna, je povedal.

Kerševan je pojasnil še, da dokler ni večina, torej pet sodnikov za neko odločitev, je ustavno sodišče ne more sprejeti.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve si prizadeva, da bi reforma v primeru, če referenduma ne bo, začela veljati s 1. julijem. Če pa referendum bo in bo reforma na njem zavrnjena, zakonodajalec leto dni ne bo smel spreminjati pokojninskega sistema.

pse/apo
© STA, 2011