Ustavno sodišče bo nadaljevalo obravnavo o pokojninski reformi

Ljubljana, 10. marca - Ustavni sodniki bodo obravnavo zahteve državnega zbora za presojo posledic referendumske pobude o pokojninski reformi nadaljevali danes. Na seji minuli teden je namreč niso končali.

Ljubljana.
Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na ustavnem sodišču zagotavljajo, da si prizadevajo za čim hitrejšo rešitev zadeve. Vendar je zaradi njene zahtevnosti potreben določen čas za poglobljeno presojo, so za STA poudarili na sodišču.

Instrukcijski, torej okvirni rok, v katerem naj bi odločili, je sicer 30 dni od vložitve zahteve in je potekel sredi februarja. Toda kot je za STA pojasnil nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, ni nobenih posledic, če instrukcijski rok preteče.

Po mnenju državnega zbora, ki je zahtevo za ustavno presojo na ustavno sodišče posredoval 12. januarja, zaradi neuveljavitve novega pokojninskega zakona že prihaja do neustavnega stanja. Zveza svobodnih sindikatov, ki je vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma sredi decembra lani, pa ocenjuje, da zgolj domneva o ogroženem izvajanju socialne funkcije države še ne pomeni, da obstajajo razlogi za omejitev referenduma.

pse/tz
© STA, 2011