Ustavni sodniki znova o pokojninski reformi

Ljubljana, 3. marca - Ustavni sodniki bodo danes po javni obravnavi sredi februarja znova govorili o pokojninski reformi. Zahteva državnega zbora za presojo posledic, ki bi jih lahko imela zavrnitev reforme na referendumu, je namreč uvrščena na dnevni red današnje seje. Vendar na sodišču ne morejo napovedati, ali bo danes sprejeta tudi končna odločitev.

Generalni sekretar sodišča Erik Kerševan je za STA zagotovil, da si prizadevajo za čim hitrejšo rešitev zadeve. Vendar je zaradi njene zahtevnosti in kompleksnosti potreben določen čas za poglobljeno presojo pomembnih vprašanj, je poudaril.

Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude je za STA ocenil, da bi danes že lahko prišlo do končne odločitve. Instrukcijski, torej okvirni rok za odločitev je sicer 30 dni od vložitve zahteve in je že potekel. A Ude pri tem pojasnjuje, da ni nobenih posledic, če instrukcijski rok preteče.

Po mnenju državnega zbora, ki je zahtevo za ustavno presojo na ustavno sodišče posredoval 12. januarja, zaradi neuveljavitve reforme že prihaja do neustavnega stanja. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ki je vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma, pa ocenjuje, da zgolj domneva o ogroženem izvajanju socialne funkcije države še ne pomeni, da obstajajo razlogi za omejitev referenduma.

pse/td
© STA, 2011