Referendum o malem delu 10. aprila

Ljubljana, 18. februarja - Volivke in volivci bodo o usodi zakona o malem delu odločali na referendumu 10. aprila, so na sinočnji izredni seji sklenili poslanke in poslanci. Zavrnili so predlog SDS, po katerem bi referendumsko odločanje o tem vprašanju potekalo 8. maja, hkrati z morebitnimi drugimi referendumi.

Zahtevo za razpis referenduma o omenjenem zakonu so vložili predstavniki študentskih organizacij in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Ker zahteva izpolnjuje vse formalne pogoje, ga je bil državni zbor dolžan razpisati. Odprto je bilo le vprašanje, kdaj bo referendum potekal, čemur je bil na izredni seji namenjen tudi večji del razprave.

Matični odbor za delo je predlagal, naj državni zbor referendum razpiše za 10. april. V opoziciji pa so se strani zavzemali, da bi referendumsko odločanje prestavili na poznejši datum in ga z namenom varčevanja združili z morebitnimi drugimi referendumskimi vprašanji.

Takšnemu predlogu je večina nasprotovala. V koaliciji so namreč menili, da bi bilo smiselno referendum razpisati čim prej, saj bo tako zakon ob morebitni potrditvi začel tudi prej veljati.

mo/td
© STA, 2011