Poslanci SD verjamejo v referendumski uspeh malega dela, pri družinskem zakoniku so za kompromisni predlog

Ljubljana, 10. februarja - Po ocenah poslancev SD razmere v slovenski družbi še niso takšne, da bi lahko glede posvojitve otrok istospolne partnerje izenačili z raznospolnimi in zakonsko zvezo definirali kot življenjsko skupnost oseb istega ali nasprotnega spola. Zato pri družinskem zakoniku podpirajo kompromisni predlog, je v pogovoru z mediji dejal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer.

Kot glede malega dela, o katerem bo po zbranih podpisih razpisan referendum, pravi poslanec Dejan Levanič, to predstavlja legalen dodaten vir zaslužka za študente, upokojence in brezposelne, vse tri skupine pa ohranjajo svoje prvotne pravice. Levanič verjame, da jim bo uspelo z argumenti prepričati ljudi, da bodo zakon na referendumu podprli.

Kumer je izrazil tudi presenečenje glede solo akcije ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan. Ta je namreč predstavila predlog delitve Slovenije na šest pokrajin, ki ustrezajo mejam škofij. Glede polemik v zvezi z zaprtjem arhivov pa pravi, da je nekatere dokumente za javnost zaprla vlada Janeza Janše, med njimi so tudi dokumenti o napadu v avstrijskem Velikovcu.

spc/mo
© STA, 2011