Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Sestanek predsednikov parlamentarnih strank o arhivskih gradivih bo v sredo

Ljubljana, 31. januarja - Premier Borut Pahor je za sredo sklical sestanek predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank in poslancev madžarske in italijanske narodne skupnosti, na katerem bodo govorili o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva, še preden bo obravnavana v državnem zboru, so sporočili iz premierovega kabineta.

Ljubljana.
Premier Borut Pahor.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Premier Borut Pahor.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Premier Borut Pahor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pobudnik sestanka je predsednik SDS Janez Janša. Ta je Pahorja v nedeljo pozval, naj nemudoma skliče sestanek, pozval pa je tudi k razrešitvi direktorja Sove Sebastjana Selana in direktorja Arhiva RS Dragana Matića.

Na Sovi, kjer hranijo arhive nekdanje Službe državne varnosti, so namreč publicistu Igorju Omerzi, nato pa še parlamentarni nadzorni komisiji preprečili dostop do določenih dokumentov. Vlada je nato 20. januarja predstavila predlog novele zakona o varstvu arhivskega gradiva.

Po prepričanju SDS je omejevanje dostopa do arhivov SDV protizakonito ravnanje, z novelo pa skuša vlada po mnenju Janše tudi formalno zapreti arhivsko gradivo nekdanje Službe državne varnosti.

pa/ago/pa
© STA, 2011