Svobodni sindikati pričakujejo zavrnitev zahteve DZ za ustavno presojo

Ljubljana, 31. januarja - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo ustavnemu sodišču danes poslala svoje stališče do zahteve državnega zbora za ustavno presojo posledic, ki bi jih imel morebitni referendum o pokojninski reformi. V zvezi pričakujejo, da ustavno sodišče zavrne zahtevo in omogoči razpis referenduma, je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik zveze Dušan Semolič.

Ljubljana.
Predsednik slovenske sindikalne centrale Dušan Semolič (ZSSS).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V svobodnih sindikatih verjamejo v neodvisnost in strokovnost ustavnega sodišča, pravi Semolič. Prepričani so, da ustavno sodišče "ne bo popustilo pritiskom politikov".

Po Semoličevih besedah tako pričakujejo, da ustavno sodišče ne bo preprečilo referenduma in da bodo lahko še naprej zbirali podpise. Do zdaj so jih zbrali že 42.000, medtem ko bi jih bilo dovolj 40.000, je spomnil.

Potem ko bo uveljavitev reforme na referendumu zavrnjena in državni zbor leto dni ne bo smel spreminjati pokojninskega sistema, bi začeli pogajanja s socialnimi partnerji o novi pokojninski reformi, ki bo bolj prijazna do ljudi, je dejal Semolič.

pse/pa
© STA, 2011