Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Mubarak imenoval novega šefa obveščevalcev

Kairo, 31. januarja - Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je imenoval novega šefa obveščevalne službe. To je postala general Murad Movafi, nekdanji guverner Severnega Sinaja.

Brdo pri Kranju.
Egiptovski predsednik Muhammad Hosni Mubarak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Egiptovski predsednik Muhammad Hosni Mubarak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

82-letni Mubarak je novega šefa obveščevalne službe imenoval potem, ko je dosedanjega Omarja Sulejmana v soboto imenoval za svojega podpredsednika, prvega v 30 letih na oblasti.

V Egiptu so danes imenovali tudi nova ministra za notranje zadeve in za finance. Notranje ministrstvo bo poslej namesto Habiba al Adlija, ki je bil zadnje dni pogosto tarča gneva protestnikov, vodil Mahmud Vagdi.

Na položaj finančnega ministra pa je bil imenoval Gavdat al Malt z računskega sodišča, ki bo nasledil Jusefa Butrosa Galija, nečaka nekdanjega generalnega sekretarja ZN Butrosa Butrosa Galija.

V Egiptu že sedmi dan potekajo množični protestniki, na katerih nezadovoljni državljani zahtevajo odstop Mubaraka. V nemirih je bilo doslej ubitih že najmanj 150 ljudi.

Zaradi nemirov so danes zaprli pristanišče v Aleksandriji, ki je največje egiptovsko pristanišče, preko katerega gre večina zunanjetrgovinske menjave. Medtem pa iz Sueza poročajo, da je sueški kanal normalno odprt.

sk/mlj/jk/mlj
© STA, 2011