Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Berlusconi opoziciji ponudil pakt za gospodarsko rast

Rim, 31. januarja - Italijanski premier Silvio Berlusconi je v odprtem pismu, ki ga je poslal italijanskemu časniku Corriere della Sera, največjo opozicijsko stranko, Demokratsko stranko (PD) pozval k sklenitvi sporazuma za gospodarsko rast države. V PD so se na poziv odzvali z oceno, da se je Berlusconijevi vladi čas iztekel.

Belgija.
Italijanski premier Silvio Berlusconi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Premier, ki je že nekaj mesecev v središču pozornosti javnosti predvsem zaradi domnevnih spolnih odnosov z mladoletno prostitutko, je tako opozicijo pozval, naj postavi na stran predsodke, ko gre za državo. Med ključnimi ukrepi italijanski premier navaja reformo zastarelega davčnega sistema, ki bi podjetjem in mladim podelila višje davčne olajšave.

Reformo, ki naj bi liberalizirala gospodarstvo, je nedavno že napovedal gospodarski minister Giulio Tremonti, usmerjena pa naj bi bila predvsem v preprečevanje davčnih utaj. To od Italije pričakuje tudi Mednarodni denarni sklad. Po nekaterih ocenah naj bi namreč v Italiji letno utajili za kar okoli 125 milijard evrov davkov.

mlj/bah/mc/mlj
© STA, 2011