Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zunanji ministri EU danes o Egiptu, nizu sankcij in Albaniji

Bruselj, 31. januarja - V Bruslju se bodo danes sestali zunanji ministri Evropske unije, med njimi vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar. Po pričakovanjih bo največ pozornosti namenjene razmeram v Egiptu, ki je žarišče nemirov v arabskem svetu po revoluciji v Tuniziji.

Poleg tega bodo ministri predvidoma potrdili uvedbo sankcij v obliki zamrznitve premoženja proti nekdanjemu dolgoletnemu tunizijskemu predsedniku Zineju El Abidineju Ben Aliju in njegovi družini.

Sankcije v obliki zamrznitve premoženja in prepovedi potovanja se obetajo tudi beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku in njegovemu režimu zaradi nepravilnosti na decembrskih predsedniških volitvah ter nasilja nad opozicijo in civilno družbo.

Ministri bodo govorili tudi o napetih razmerah v Albaniji, kjer so pred dobrim tednom v protivladnih protestih umrli trije ljudje.

Pred zasedanjem zunanjih ministrov se bo sestal Svet za splošne zadeve, ki se ga bo udeležil tudi minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari. Glavna tema bodo priprave na petkov vrh unije.

pm/np
© STA, 2011