Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Janša poziva Pahorja k sklicu koordinacije strank glede zaprtja arhivov

Ljubljana, 30. januarja - Predsednik SDS Janez Janša je na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovil dopis, v katerem ga poziva, da nemudoma skliče sestanek predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin in poslancev narodnosti, zaradi nezakonito zaprtega arhivskega gradiva Sove. Poziva tudi k razrešitvi direktorja Sove in direktorja Arhiva RS.

Ljubljana, Hotel Lev.
Predsednik SDS Janez Janša.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Hrvaška.
Predsednik vlade Borut Pahor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot v dopisu pojasnjuje Janša, se je prvič v zgodovini demokratične Slovenije zgodilo, da je državni organ, v tem primeru Sova in Arhiv RS, javno izjavil, da ne bo spoštoval zakona ter nato protizakonito omejil državljanske pravice. Prav tako je prvič v zgodovini Slovenije Sova preprečila izvedbo parlamentarnega nadzora komisiji DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

Obe ravnanji sta po navedbah Janše nepojmljivi za katerokoli demokratično ureditev kjerkoli v svetu. V Sloveniji sta to početje obsodili le pravna stroka in javnost, medtem ko vlada takšno ravnanje javno zagovarja, je še kritičen Janša.

Sova in Arhiv RS namreč publicistu Igorju Omerzi ne dovolita vpogled v gradiva nekdanje Službe državne varnosti, čeprav zakon takšen vpogled dopušča.

abu/ako/ako
© STA, 2011