Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Italijanski turistični delavci grozijo s stavko

Rim, 30. januarja - Združenje italijanskih hotelov je za 17. marec zagrozilo s stavko, če bo vlada uresničila načrt o uvedbi t.i. turističnega davka. Ta predvideva, da bi turisti, ki prenočijo v hotelu, občinam plačali posebno dajatev v višini treh evrov. Vlada Silvia Berlusconija želi s tem občinam omogočiti, da napolnijo svoje blagajne, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

A hotelirji načrtom vlade nasprotujejo, ker se bo konkurenčnost Italije kot turistične države zaradi novega davka še zmanjšala. Opozarjajo namreč, da je davek na dodano vrednost že zdaj med najvišjimi v EU.

Združenje Federalberghi, ki združuje približno 34.000 italijanskih hotelov, poleg tega napoveduje, da za 17. marec ne bo sprejemalo rezervacij sob. Na ta praznični dan v Italiji pričakujejo dva milijona turistov. Stavka bi javnim blagajnam povzročila 100 milijonov evrov izpada prihodkov.

Vlada je letos 17. marec razglasila za državni praznik nacionalne enotnosti, ker je bila na ta dan pred 150 leti razglašena kraljevina Italija.

pa/bg/pa
© STA, 2011