Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Najpomembnejše članice WTO za sklenitev Dohe ciljajo na julij

Davos, 29. januarja - Najpomembnejše države članice Svetovne trgovinske organizacije so si zadale cilj, da pred desetletjem v Dohi začeta pogajanja o liberalizaciji svetovne trgovine sklenejo v letošnjem juliju, je danes v Davosu, kjer poteka srečanje Svetovnega gospodarskega foruma, zatrdil evropski komisar za trgovino Karel De Gucht.

Kot je dejal, jih čaka še veliko dela. Če želijo doseči zastavljeni cilj, pa bi bilo treba imeti nov predlog dogovora na mizi v marcu.

Po navedbah neimenovanega diplomatskega vira sta Kitajska in ZDA izkazali več volje za sklenitev razvojnega kroga iz Dohe, medtem ko Brazilija vztraja pri svojih stališčih.

Sicer pa udeleženci foruma v Davosu tudi danes razpravljajo o razmerah v svetovnem gospodarstvu in predvsem o dolžniških težavah nekaterih članic območja evra. Francoska finančna ministrica Christine Lagarde je poudarila, da je območje evra največje težave že premostilo, njen nemški kolega Wolfgang Schäuble pa je izpostavil odločenost ubraniti stabilnost skupne evropske valute.

uk/uk
© STA, 2011